woensdag, 23 januari 2019 11:18

Werving & Selectie, wat is het en hoe werkt het?

Beoordeel dit item
(192 stemmen)

Je hebt vast wel eens gehoord van de term Werving & Selectie, ook wel recruiten of headhunten genoemd, maar wat is dit nu eigenlijk? In een notendop kun je Werving & Selectie het best omschrijven als een externe partij (het W&S-bureau) die de zoektocht naar een nieuwe medewerker op zich neemt om zo de opdrachtgever te ontzorgen.  In deze blog wil ik proberen eventuele vragen te beantwoorden die je wellicht hebt over Werving & Selectie. Mocht je naderhand nog vragen hebben of meer informatie willen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door een email te sturen naar info@slager-werving.nl

 


Wanneer maak je gebruik van een Werving & Selectiebureau?

Stel je bent toe aan een nieuwe uitdaging en je wilt graag de volgende stap in je carrière maken, hoe begin je dan? Als werkzoekende is het vaak lastig om je droombaan te vinden. Want waar ben je eigenlijk naar op zoek, bij wat voor organisatie wil je eigenlijk werken en waar moet jouw ideale werkplek aan voldoen? Bij deze vragen kan een W&S-bureau je helpen deze criteria inzichtelijk te krijgen en samen met jou op zoek te gaan naar jouw ideale baan.


Wat zijn de voordelen om in zee te gaan met een Werving & Selectiebureau?

Het grote voordeel wanneer je kiest voor een W&S-bureau is dat je zelf niet op allerlei vacatures hoeft te solliciteren. Hierdoor bespaar je ten eerste zelf veel tijd, en ten tweede heb je de mogelijkheid om voor functies in aanmerking te komen bij organisaties die exclusief werken met een Werving & Selectiebureau. Vaak vind je deze vacatures niet op andere kanalen. En ten derde kun je bij een Werving & Selectie bureau rekenen op een goede begeleiding tijdens het gehele sollicitatieproces.


Benut het Werving & Selectiebureau als onderdeel van je netwerk

Bij je zoektocht naar een nieuwe baan is het belang van een netwerk onmisbaar. Immers geldt de regel, hoe meer mensen weten dan je een baan zoekt, des te beter het is. Hierbij kun je een W&S-bureau ook beschouwen als onderdeel van je netwerk. In ons geval voeren wij altijd een kennismakingsgesprek. Dit gesprek kan ook dienen als netwerkgesprek, ook al is er niet direct een passende vacature beschikbaar. Het voordeel hiervan is dat wanneer er wel een passende vacature de revue passeert jij een van de eerste personen bent die hiervoor wordt benaderd.

Daarnaast kun je van het kennismakingsgesprek gebruik maken om te netwerken voor een ander. Misschien komt er tijdens het gesprek een vacature ter sprake waarvoor jij iemand weet die hier uitermate geschikt voor is.


Sollicitatie en kennismaking

Allereerst solliciteer je op een functie of word je benaderd voor een openstaande vacature. Hierbij wordt je cv vergeleken met het gevraagde functieprofiel waarna wij je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Bij dit gesprek proberen wij je wensen en ambities in kaart te brengen en te achterhalen waar jouw droombaan aan moet voldoen. Met deze informatie gaan wij aan de slag en proberen zo een match te maken tussen jouw wensen en de ideale functie.


De volgende stap

Wanneer er een passende vacature voor je is gevonden stellen wij een zogenaamd functieprofiel op. Hiervoor gebruiken wij de gegevens uit je curriculum vitae, je motivatie en andere nuttige informatie die uit het kennismakingsgesprek naar voren zijn gekomen. Dit profiel sturen wij, in overleg met jou, op naar de organisatie waar je het beste matched. Het voordeel hierbij ten opzichte van een directe sollicitatie is dat een opdrachtgever een beperkt aantal voorstellen zal ontvangen, waardoor je weinig concurrentie hebt.


De opdrachtgever is geïnteresseerd, en nu?

De opdrachtgever is geïnteresseerd en wil graag een persoonlijk gesprek met jou. Hierbij speelt Slager Werving & Selectie een bemiddelende rol. Wij plannen in overleg met beide partijen een afspraak in en verzorgen met beide partijen naderhand een evaluatiegesprek.  Wanneer het gesprek van beide kanten positief blijkt kan het zijn dat er een vervolggesprek plaats vindt. Hierbij spelen wij wederom een bemiddelende rol. In sommige gevallen bemiddelen wij ook in salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Te denken valt hierbij aan een telefoon voor zakelijk gebruik of een auto van de zaak. 


Je wordt aangenomen, en nu?

Wanneer je wordt aangenomen bij de opdrachtgever bestaan er twee mogelijkheden voor het vervolg van het werving & selectietraject. De opdrachtgever kan er namelijk voor kiezen om je direct in dienst te nemen. In dit geval komt onze samenwerking ten einde, wij nemen na een paar maanden nog wel contact met je op om je nieuwe baan te evalueren. De tweede mogelijkheid bestaat uit detachering. Hierbij kiest de opdrachtgever om je voor bepaalde tijd via het W&S-bureau aan te nemen. Meestal bestaat een detacheringsovereenkomst voor een periode van 1040 uur of 2080 uur. Daarna zul je, wanneer het van beide kanten bevalt, alsnog in dienst treden bij de opdrachtgever.


Mythes en weetjes

Over Werving & Selectie bureaus bestaan een aantal opvattingen die gedeeltelijk of geheel onwaar zijn. Daarom leek mij het nuttig om deze blog af te sluiten met een paar van deze mythes.


1. Wanneer je bent afgewezen maak je geen kans meer.

Wanneer je wordt afgewezen voor een bepaalde functie, betekent het niet dat je geen kans meer maakt bij een andere passende vacature. Wanneer je hebt gesolliciteerd bewaren wij jouw cv tot 4 weken na inschrijving, dit in verband met de privacywetgeving. Wanneer er een andere passende vacature voorbijkomt zullen wij contact met je opnemen. Je kan zelf ook opnieuw reageren wanneer je een interessante vacature voorbij ziet komen. Dit kan doormiddel van een telefoontje of een korte email. Let er wel op dat je jouw cv weer bijvoegt indien de bewaartermijn van 4 weken is verstreken.


2. Er wordt onzorgvuldig met je gegevens omgegaan.

Dit is onjuist. Er wordt met uiterste zorgvuldigheid met je gegevens omgegaan. Dit heeft te maken met de privacywetgeving, maar is vooral van belang voor mensen die onder de radar op zoek zijn naar een nieuwe functie. Daarom registreren wij in de eerste instantie geen persoonsgegevens van een kandidaat. Jouw gegevens worden verwerkt tot een profiel welke (in overleg) aan een opdrachtgever wordt toegezonden. Er worden pas verdere persoonsgegevens verwerkt wanneer je via ons wordt gedetacheerd.


3. Via een detacheringsbureau werk ik alleen als ik een tijdelijke baan zoek.

Deze stelling klopt gedeeltelijk. Natuurlijk zijn er vele kandidaten die via detachering afwisseling zoeken in hun werk. Te denken valt aan werken op projectbasis of voor een overbruggingsperiode. Aan de andere kant is detachering de uitgelezen manier om bijvoorbeeld van baan te veranderen. Een groot deel van de gedetacheerden zal na het aflopen van de detacheringsperiode in directe loondienst bij de opdrachtgever treden.


4. Je hebt minder rechten en slechtere arbeidsvoorwaarden ten opzichte van werknemers in directe dienst.

Als gedetacheerde heb je dezelfde rechten als iemand die in vaste dienst werkt bij de opdrachtgever. Je wordt namelijk volgens de inlenersbeloning in de geldende cao ingeschaald en verloond. Dit houdt in dat je dezelfde vakantierechten, Adv dagen, pensioenvoorziening en dergelijke hebt.

 

Gelezen: 14703 keer Laatst aangepast op dinsdag, 09 februari 2021 15:08

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.